Kategorier
Sevärdheter i Beijing

Yonghe-templet

Yonghe-templet, eller Lama-templet som det även kallas, är ett tibetanskt buddhistiskt tempel i Beijing. Templet byggdes först år 1694 och var då bostad för kejsarens eunucker. Det gjordes senare om till prins Yongs bostad, och när han blev kejsare år 1722 blev hälften av templet kejserligt palats och hälften buddhistiskt tempel.

Yonghe-templet kallas också för ”Palatset för Frid och Harmoni”. Tempelbyggnaden som uppfördes 1694 under Qingdynastin fungerade till en början som bostad för kejsarens eunucker. Senare fick prins Yong bo och växa upp i där. Han verkar ha trivts väl för år 1722 gjordes templet om till kejserligt palats och tibetanskt buddistiskt tempel. De flesta munkarna kom vid den tiden från mongoliet. Yonghe-templet sägs ha överlevt kulturrevolutionen tack vare premiärminister Zhou Enlai. Idag är Yonghe-templet det största lama-templet utanför Tibets gränser. Det är också ett kloster och en skola för tibetansk buddism. Templet besöks idag av turister, av lokalbefolkning och av hängivna buddister.

Utanför Yonghe-templet kan man se en 18 meter hög buddhastaty som är snidad ur ett enda stycke sandelträ. Statyn är en gåva från den sjunde Dalai Lama. Yonghe-templet består av en slags hage med flera byggnader och hallar. Inuti templet kan man se fantastiska målningar som bevarats väl över åren. Konstnärerna blandar väl kinesisk och tibetansk tradition. Salen för Harmoni och Frid är templets huvudbyggnad. Här sitter tre buddhastatyer som representerar Buddha i olika tidsåldrar. I centrum sitter Gautama som representerar Buddha av idag. På hans högra sida sitter dåtidens Buddha, Kasyapa, och på vänstersidan sitter Maitreya, Buddhan som representerar framtiden. Prins Yong bodde i salen som kallas ”Evigt skyddad”. Här begravdes prinsen vid sin död 1735 och här står idag en staty av helandets Buddha. Lagsalen, eller salen för lagens hjul är en speciell sal eftersom det var här man läste heliga texter och genomförde ceremonier. Här finns idag en staty av Je Tsongkhapa som grundade tempelskolan.

Yonghe-templet ligger i nordöstra Beijing. Hit tar man sig lätt med tunnelbanans blå linje. Stationen där man kliver av heter Yonghe-templet. Är man ändå på plats kan man passa på att besöka Konfucius-templet som står i stark kontrast ifråga om stil och konstruktion.