Kategorier
Besök Beijing

Tåg i Beijing

I Beijing finns tre stora tågstationer: Beijings Tågstation, Beijings västra tågstation och Beijings södra tågstation. Dessutom finns några mindre stationer inom stadsmurarna: Beijing östra, Beijing norra, Fengtai och Guanganmen. Beijing är en viktig knutpunkt i Kinas nationella tågsystem. Men man kan även med tåg ta sig mellan exempelvis Beijing och Moskva eller Beijing och Hanoi. Tågstationerna i Beijing är på många sätt sevärdheter i sig själv. Stora pompösa byggnader som kvällstid blir magiskt upplysta. Tågstationerna är i likhet med de flesta byggnaderna som man ser i Beijing stora. Det kan vara bra att vara ute i god tid om man vill hamna på rätt tåg. När man kliver på tåg i Kina måste man gå igenom en säkerhetskontroll som påminner om den man brukar se på flygplatser.

I Beijing finns särskilda tåg för turister som vill ta sig till olika sevärdheter i staden. Det går bra att köpa biljetter på alla tågstationer. Har man bråttom och inte hinner köpa biljetten i förväg går det utmärkt att göra detta även när man klivit på tåget. Är man del av en gruppresa med fler än tio deltagare beställer man med fördel en särskild gruppbiljett i förväg.

Kina har ett av världens största tågnät. Det finns ett tåg till i princip varje stad eller by. Tågen går fort och kostar inte särskilt mycket i jämförelse med vad tågresor kostar i många andra länder. Engelsk tidtabell finns att ladda ner på www.chinahighlights.com. Här kan man också få prisinformation. Man kan boka biljett till olika klasser och här handlar det inte bara om 1:a och 2:a klass. Man kan i förväg bestämma om man vill ha ett hårt eller mjukt säte. På vissa tåg finns särskilda lyxkupéer. Det finns både stå-toaletter och västerländska sitt-toaletter. Rökning är tillåtet i området mellan vagnarna och ibland i restaurangvagnen. Inne i kupéerna röker man inte.