Kategorier
Sevärdheter i Beijing

Jinshangling

Jinshangling är en sektion av den kinesiska muren belägen cirka 12 mil nordöst om Beijing. Den här delen av kinesiska muren byggdes under Mingdynastin, år 1570 enligt västerländsk tideräkning. Mursektionen vid Jinshangling sträcker sig över 10 kilometer och ansluter till både Mutianyu åt väster och Simatai åt öster. Den första delen av muren vid Jinshangling är restaurerad, men går man hela vägen till Simatai är skicket sämre. Man bör vara lite försiktig när man går för att undvika ras.

Muren är byggd på två baser som kallas lilla och stora Jinshangling, därav murens namn. Jingshangling har 67 vakttorn utplacerade med cirka 100 meters avstånd. Det största vakttornet har ett väldigt speciellt rum som byggdes av soldater från Zhejiang som saknade sin hemort. Som byggnadsmaterial användes ett slags polerat tegel. Wangjingloutornet, huvudtornet och det svarta tornet bör man se om man besöker Jinshangling. Tornen bär på fantastiska legender. Bland annat sägs det att stenarna som bär Wangjinglou ska ha burits dit av Er Lang Shen som var brorson till Jadekejsaren.

Det går att ta sig med buss till Jingshangling. Väljer man lokalbuss behöver man byta buss på vägen dit. Det går också särskilda turistbussar tidigt på morgonen. Ofta ingår då flera delar av besöket i bussbiljetten. När man promenerar på kinesiska muren är det viktigt att klä sig efter vädret. Solen kan vara stark och väl uppe på muren är man exponerad. En skyddande hatt och solskyddsfaktor är att rekommendera. Tänk också på att dricka vatten under vägs. I närheten av muren finns flera trevliga ställen där man kan äta. Om man vågar finns det möjlighet att prova flera lokala specialiteter. Prova till exempel gärna de små majsbröden eller den kinesiska salladen. Det finns bara ett hotell i närheten av muren. Det ligger på promenadavstånd. Hotellets restaurang serverar såväl västerländsk som traditionell kinesisk mat.