Kategorier
Besök Beijing

Hyrbil i Beijing

Beijing är en stad som befolkas med ungefär 20 miljoner människor. Överallt stockar sig trafiken och folk trängs och knuffas på gatorna. Det är helt enkelt inte helt lätt att ta sig fram. Trafikanter som är vana vid den långsamma trafiken har hittat genvägar och tar sig gärna fram på de mest kreativa sätt, även om det handlar om pressa sig fram i förbjudna filer eller mot övriga trafikens riktning. Det finns 12 större vägar och 9 motorvägar som leder inom och från Beijing. Som ovan förare är det inte rekommenderat att hyra bil i Beijing. Det finns så många billiga sätt att ta sig runt i staden. Taxi, tåg och tunnelbana kostar ofta inte mer än några kronor.

Vill man ändå känna friheten med egen bil finns flera bolag som hyr ut. För att hyra bil i kina krävs pass och körkort. Vissa företag kräver ett kinesiskt körkort, andra accepterar internationella körkort. Ska man vistas länge i landet brukar det bara ta ett par veckor innan ett kinesiskt körkort kan hämtas ut, baserat på det man haft med sig.

När man hyr bil kräver företaget ofta en depå. Ta alltså med mer pengar än för själva hyran. Många företag accepterar inte kontant betalning. Det är billigast att hyra bil måndag till torsdag. Under helger kan priserna höjas med upp till 50 procent. Vill man vara säker på att få ett bra pris ska man jämföra prissättningen hos olika företag. Fråga också någon som bott i Beijing länge om vilka priser som kan vara acceptabla. Precis som på många andra ställen minskar priset ju längre tid man hyr. Det går i princip inte att hyra mer än en bil åt gången eftersom körkortet inte kan räknas flera gånger. Man kan få bilen levererad till sin bostad men då kostar det ofta en extra hyrdag.