Kategorier
Sevärdheter i Beijing

Gubeikou

Gubeikou är en sektion av kinesiska muren som är lite speciell eftersom den ligger på en strategiskt viktig punkt. Gubeikou byggdes särskilt för att skydda Beijings norra ingång. Gubeikou är i originalskick, det vill säga inga reparationsarbeten har gjorts. Man kan promenera hela vägen från Gubeikou till Jinshangling, men det gäller att vara noga med var man sätter fötterna eftersom stenar ligger lösa.

Gubeikou byggdes upp redan på 500-talet västerländsk tideräkning. Under Ming-dynasti byggdes sektionen om. Då gjordes bland annat muren tjockare för att bättre kunna skydda mot fiender. Gubeikou sträcker sig idag över 40 kilometer. Längs sträckan finns 143 vakttorn och 16 strategiska pass. Det finns också flera militära konstruktioner som kan vara spännande att se. Många av dem är kulturlämningar fyllda med spännande legender.

På västra sidan av Gubeikou ligger Wohushan. Som ett tigergap ligger bergen som omger vakttornet. Det är en fantastisk utsikt. Väster om Wohushan ligger Panlongshan där de flesta av de historiska krigen har ägt rum. Om man tillät Panglongshan att falla skulle Gubeikou snart vara förlorat och fienden skulle få fritt inträde. Huvudvakttornet i området är mycket känt. Det finns fyra pilformade fönster i norr och söder och tre foster i väst och öst. Tornets konstruktion är helt unik.

Det går såväl tåg som buss till Gubeikou. I området kan man ta del av hur lokalbefolkningen lever. Byn omkring mursektionen har ett rikt kulturarv som inkluderar tempel och gravar. På senare år har man inriktat sig alltmer på att bli en attraktiv turistort. Gårdar i området erbjuder attraktiva boendealternativ och vällagad mat. Varje gård kan ta emot 10 till 20 gäster. Gubeikou är inte en av de mest välbesökta delarna av kinesiska muren. Vill man slippa trängas men andra turister och försäljare är den här delen av muren ett bra alternativ. Miljön omkring muren är hisnande vacker. Här finns verkligen en möjlighet att komma kinesisk historia in på livet. Vill man få en extra upplevelse kan man undersöka möjligheten att ta med sig en guide på turen.