Kategorier
Sevärdheter i Beijing

Simatai

Simatai är en sektion av kinesiska muren som ligger cirka 12 mil nordöst om Beijing. Muren byggdes första gången redan på 500-talet enligt västerländsk tideräkning. Under Mingdynasti (1500-tal) byggde muren om. Muren är idag fem kilometer lång och har 35 vakttorn. Är man historieintresserad och vill se kinesiska murens många ansikten utan att behöva åka runt till flera ställen är Simatai ett bra val. Professor Luo Zhewen som specialiserat sig på just kinesiska muren har sagt att muren i stort representerar det bästa av kinesisk byggnadskost och att Simatai representerar det bästa av muren. Det uttalandet talar för sig själv. UNESCO har placerat Simatai-sektionen på världsarvslistan.

Turister som besöker Simatei brukar vilja se ”trappan till himlen”, ”Sagotornet” och ”Himlens bro”. Muren delas av i en östlig och västlig del av en sjö som kallas ”Ankornas sjö”. Sjön fylls med vatten från två källor, en varm och en kall. Detta gör att sjön inte fryser trots att vintrarna i Beijing kan bli riktigt kalla. Den östra delen av muren har 15 vakttorn. Det är här man bestiger den 100 meter långa och mycket branta trappan för att se de uppskattade sevärdheterna. God kondition och balanssinne är bra att ha med sig i bagaget.

Simatai är för närvarande stängd för besökare men öppnade förhoppningsvis snart åter. Den kinesiska regeringen bedömde att muren behövde renoveras för att inte innebära fara för besökare. Dessutom är det önskvärt att den här fantastiska sektionen av kinesiska muren finns kvar även för framtida generationer. Förutom att besöka muren kan man vid Simatai både fiska och bada i sjön. Från Beijing tar man lättast någon av turistbussarna som går hela vägen fram. Det finns flera trevliga hotell i området som erbjuder så väl traditionell musikunderhållning som mat från närområdet. Fisk som kokats i samma vatten som de levt i är en specialitet för området och rekommenderas varmt!