Kategorier
Underhållning

Akrobatik

Akrobatiken i Kina har en lång historia och ett speciellt nationellt uttryck. Oftast är det sammankopplat med musik, dans och berättande. Har man besökt Pekingoperan, som också har ett väldigt säreget uttryck, är det en självklarhet att boka en biljett till någon av de många akrobatikföreställningarna i Beijing

Under Han-dynastin, ungefär 200 år före vår tid, var akrobatiken en särskild och uppskattad konstform. Artisterna bjöds in att uppträda inför de högre samhällsklasserna. Över åren blev akrobatiken mer och mer ett folkligt nöje. Detta ledde till att man, efter Yuandynastin, började se ner på klassiska danser och akrobatik. Gamla traditioner föll i glömska eftersom de inte längre fick utrymme eller dokumenterades. Under Quin-dynastin (1600-tal enligt västerländsk tideräkning) fick akrobatiken, musiken och dansen ett återtåg som höll i sig långt in på 1900-talet. På senare år har akrobatiken i Kina fått förnyad uppmärksamhet. Man har letat fram de gamla danserna och föreställningarna på ett nytt sätt som passar dagens publik.

Akrobater i Kina lägger ner mycket tid på träning. Under senare år har kinesiska akrobater vunnit många internationella priser för sin skicklighet. Akrobaten visar i föreställningen upp en särskild karaktär med speciella egenskaper. I vissa områden i Kina är det vanligt att unga hänger sig helt åt akrobatiken och gör det till en livsstil.

I Beijing finns Tianqiao som längre tillbaka i historien var tillägnad kejsaren. Namnet betyder ”Bron till himlen” vilket kommer av att kejsaren kallades ”Himlens son”. I området fanns vid den tiden också en bro byggd av vit marmor som kejsaren använde för att kunna ta sig till templet. Tianqiao är födelseplatsen för akrobatiken i Beijing. Här lever traditionen vidare och det är hit man ska gå om man vill uppleva kinesisk akrobatik när den är som bäst. Biljetter kan man köpa på nätet. Här finns också gällande program. Tianqiao ligger centralt, bara några kvarter ifrån Himmelens Tempel.