Kategorier
Shopping i Beijing

Xiushui Silk Street

Silk Street är ett av Beijings mest välbesökta shoppingställen. Varje vardag besöker mer än 20 000 människor marknaden. Under helgerna kan det röra sig om mer än 50 000. Den nuvarande ”Silk Street” öppnade år 2005 och fick då ersätta en äldre marknad med lite mindre produkturval. Idag är marknaden uppbyggd i ett sjuvångingshus. Här hittar man inte bara tyger och olika typer av märkeskläder i affärerna. Det finns också kinesiskt hantverk och en hel del antikviteter. Det finns ett apotek och flera restaurangkedjor. Är man sugen på kaffe finns flera kedjor som man kan känna igen som västerlänning.

Den ursprungliga marknaden startades 1982 av en grupp ambitiösa ungdomar som började göra affärer med silke. Affärerna gick bra och marknaden som då var uppbyggd utomhus växete. Så småningom började handel med falska märken bredas ut. För att få ett stopp på det här byttes den gamla marknaden ut den nya marknad vi ser idag fördes diskussioner på politisk nivå angående den utbredda försäljningen av falska märkesprodukter. Åtstramningar gjordes, men än så länge finns fortfarande en hel del billiga ”märkesvaror” kvar inom ramen för ”Silk Street”.

Det är lättast att ta sig till marknaden med tunnelbana. Som besökare i Beijing bör man inte missa ”Silk Street”. Här spenderar man lätt en hel dag bara genom att vandra omkring på de olika våningarna. Det är viktigt att komma ihåg att alltid pruta annars kan priset hamna alldeles för högt. Känns priset normalt, är det troligen dags att pruta. Var noga med att alltid titta och känna på varorna. Kvalitén kan variera ganska kraftigt. Om varan slås in är det också bra att försöka hålla lite uppsikt så att inte varan byts ut mot en annan. Det finns många sätt att göra affärer och alla är inte lika ärliga som man skulle önska.