Kategorier
Shopping i Beijing

Panjiayuan antikmarknaden

Panjiayan är en jättelik antik- och loppmarknad belägen i södra Beijing. I Kina är allting större än det man tidigare sett och samma sak gäller för Panjiayan. Här trängs hundratals affärer. Här blandas billiga plagiat med riktiga antikviteter. Det är klokt att besöka marknaden tidigt på morgonen innan det har hunnit bli så mycket folk. Kommer man senare kan det vara svårt att ta sig fram.

Marknaden är uppdelad i fem delar. En del är särskilt fokuserad på Buddhastatyer. Här hittar man statyer av olika storlek och värde. En annan del, eller egentligen en hel byggnad är inriktad på antika möbler. Det finns en del som faktiskt koncentrerar sig helt på de ”riktiga” antikviteterna, det vill säga de saker som har ett högre värde för en samlare. En del har hand om antika böcker och gamla bokrullar. Den sista delen, som för övrigt bara är öppen under helgerna, innehåller allt det som fått något utrymme i de andra delarna. Här hittar man bland annat kinesiskt hantverk och nyare kinesisk konst.

Det är inte helt lätt att veta vad som är antikt och vad som inte är antikt på marknaden. Priserna är annorlunda än i Sverige och saker ser annorlunda ut. Vill man handla kan det vara bra att ha sällskap med någon som är bosatt i Beijing. Annars ska man vara försiktig om priserna skjuter i höjden. Även om man inte tänker handla är Antikmarknaden ett ställe som man bör besöka om man är i Beijing. Det finns så mycket att titta på och utforska. Det finns också gått om saker som inte kostar så mycket. Marknaden själv är egentligen inte så gammal. Den grundades 1992 och har sedan dess vuxit enormt.

Tar man tunnelbanan kliver man av vid Jingsong station och går några hundra meter. Marknaden är väl synlig.