Kategorier
Shopping i Beijing

Xidan

Välkommen till kinesernas egna shoppingkvarter! I Xidan hittar man till skillnad från Silk Market, Yashow Market eller Hong Qiao Pärlmarknad produkter som kineserna själva väljer att handla. Priserna är låga, även om man självklart måste pruta för att det verkligen ska bli i närheten av de priserna som stadsborna själva betalar. De flesta försäljarna på gatan pratar inte engelska så det kan vara bra att förbereda sig med lappar eller kanske en miniräknare för att kunna pruta.

Området har många småaffärer och det är lätt att strosa runt en hel dag utan att ha sett mer än en bråkdel. En god idé är att börja på Outdoor Market, som trots namnet till stora delar ligger inomhus. Här finns de riktigt låga priserna. Området rymmer 5 riktigt stora shopping gallerior. Missa inte Zhongyou som är en ny destination för ungdomar. Hit går man för att äta och umgås och för att handla. Många internationella märken har affärer här. Och det är ofta utförsäljning.

Xidan är en gammal gata, eller egentligen ett gamalt distrikt. Under Mingdynastin utvecklades gatan för att möta alla handelsresande som kom till staden från sydvästra Kina. Under 50-talet började området växa rejält. Idag är det tillsammans med Wangfujing och Qianmen det viktigaste området för shopping i Beijing.

På Xidan finns en lång tegelmur som brukar kallas för Demokratins mur. Muren spelade en viktig roll under 70-talets demokratirörelse. Människor började sätta upp anslag där man kritiserade det kinesiska ledarskapet på muren. 1979 förbjöds anslagen och en av aktivisterna som varit en flitig skribent sattes i fängelse.

Xidan har precis som många andra områden i Beijing precis genomgått omfattande renoveringar. Många nya affärer har öppnats upp och en del har stängts ner. Vill man ta sig till Xidan är det lättast att välja tunnelbanan eftersom det finns en station med samma namn.