Kategorier
Sevärdheter i Beijing

Jiankou

Med sina hissnande stup och sin vackra natur är Jiankou ett fantastiskt resmål för fotografer. Tittar man på foton på kinesiska muren i resetidningar är de troligen tagna vid Jiankou.
Den här sektionen av den kinesiska muren ligger cirka sju mil norr om centrala Beijing. Jiankou byggdes redan under 1300-talet men byggdes om några hundra år senare, under Ming-dynasti. På grund av läget har Jiankou inte renoverats, det kan därför vara farligt att klättra på muren. I området runt muren finns emellertid många andra spännande utflyktsmål. Man bör inte missa ”trappan till himlen” som brant klättrar uppåt med sina smala steg där det knappt får plats en fot.

Det finns också ett fantastiskt vakttorn som ser väldigt högt ut där det är byggt högt uppe på en bergstopp. Lite kaxigt kallas tornet ”Örnarna tittar uppåt” på kinesiska eftersom man då menar att inte ens örnarna kan komma i höjd med tornet. I närheten av Jiankou möts tre delar av muren i en knutpunkt som kallas ”Beijingknuten”.

Det går bussar till Jiankou men man behöver byta på vägen. Kan man inte vägen är det lätt att hamna fel. Ingen busschaufför pratar engelska så skriv lappar på de olika destinationerna för att vara säker på att kunna kliva av vid rätt hållplats. I området runt Jiankou finns flera ställen där man kan äta och övernatta. Är man lite äventyrslysten är Jiankou ett måste. Många väljer att hajka i några dagar för att verkligen kunna njuta av den fantastiska omgivningen. Även om man inte klättrar direkt på muren krävs lite kondition för att ta sig fram till själva muren. Vill man få ut lite extra av resan kan det vara idé att boka en guide. Guiderna vet också bättre vilka ställen det är säkert att gå och vilka man bör undvika.