Kategorier
Sevärdheter i Beijing

Mutianyu

Mutianyu är en del av kinesiska muren som ligger cirka sju mil norr om Beijing. Muren som sträcker sig över två kilometer byggdes om i slutet av 1500-talet och är därmed något äldre än exempelvis populära Badaling. Mutianyu hänger ihop med Gubeikouporten och är byggd av hållfast granit.
Konstruktionen och materialvalet gör den här sektionen av Kinesiska muren till en av de bäst bevarade delarna. 1986 öppnades Mutiany upp för besökare.

Mutianyusektionen har 22 vakttorn varav tre ligger tätt och knyts ihop på ett sätt som man inte ser på andra ställen. Området runt muren är till stor del täckt av skog. Det är inte lika lättillgängligt som andra delar av muren, men man har i gengäld möjlighet att få se en del av kinesiska muren som inte hunnit bli så exploaterad. Mutianyu har varit en viktig position för det kinesiska försvaret, inte minst för att Minggravarna ligger i närheten. De ska man för övrigt också försöka se. De finns med på UNESCOS världsarvslista och står för en upplevelse utöver det vanliga.

Det finns linbana för att man ska slippa ta den timslånga promenaden upp till muren. De kanske verkar skrangliga men vill man få lite mer äventyr på resan och slippa klättringen kan liftarna vara ett bra alternativ. I området finns flera restauranger som serverar olika. Fler och fler turister upptäcker Mutianyu. Varje dag räknar man med cirka 3000 besökare, och det är inte i närheten av hur många som dagligen besöker exempelvis Badaling. Man kan vandra hela vägen mellan vakttornen och sträckan tar cirka två timmar att tillryggalägga. Utsikten är fabulös och skiftar med årstiderna.

Tar man sig med buss till muren är det rekommenderat att åka tidigt eftersom det gärna blir trafikstockning på vägen. Är det en solig dag är det bra att solskyddsmedel och hatt eftersom man är väldigt oskyddad uppe på muren. Ta också med vatten om det blir varmt.