Kategorier
Sevärdheter i Beijing

Nationella Simstadion

Beijings Nationella Simstadion byggdes i likhet med Nationalstadion inför OS 2008. Simhallen ligger en bit norr om Himmelska fridens torg och Förbjudna staden. I likhet med många andra byggnader i Kina är den nationella simanläggningen enorm. Det finns rum för över 6000 åskådare.

Nationella Simhallen brukar kallas för Vattenkuben även om den inte alls är formad som en kub. Basen är visserligen kvadratisk. Varje sida är 178 meter lång. Höjden lyckas inte med sina 31 meter fullborda en kub. Väggarna är gjorda av stål som täckts av ett blått glasmaterial som ser ut som såpbubblor. Simhallen är byggd för alla möjliga olika simsporter, här inräknas såväl simhopp som vattenpolo. När Olympiska spelen var över utökades simhallens användningsområden till att inräkna flera olika hälsofrämjande aktiviteter som fitness och avslappning. Idag har simhallen utökats med en vattenpark, självklart är det Asiens största vattenpark, där man kan åka vattenrutschbana, kämpa mot vågorna i vågbassängen eller fuskfloden, bada i bubbelpool och mycket annat. Reser man till Kina som familj kan det vara roligt att tillbringa en dag i det enorma badhuset. Efter OS tog livet till viss del slut för OS-staden. Man hade satsat enorma mängder pengar på lika enorma arenor. När så allt var över var det svårt att hitta användningsområden för arenor av så stora mått. Att bygga om och bygga till för att anpassa för nya sammanhang uppskattas av Beijings lokalbefolkning som nu kan få njuta av arenan på lediga dagar.

Trots sin korta levnadslängd har den enorma simarenan fått vara med och bidra till flera världsrekord. Inom simning tävlar man om mycket små tidsmarginaler, därför spelar bassängens djup stor roll. Den enorma simhallen är tre meter djup vilket är mer än en meter djupare än många andra bassänger. Under OS satte den amerikanske simmaren Michael Phelps inte mindre än sju världsrekord. Under OS ordnade man med extra platser i arenan. Då kunde man faktiskt få plats med upp till 17 000 åskådare.