Kategorier
Sevärdheter i Beijing

Beihai-parken

Nordväst om den Förbjudna staden i Beijing ligger parken Beihai som ursprungligen var ämnad för kejsaren med familj. Parken började byggas för mer än 1000 år sedan och är idag med sina 69 hektar en av de största i området. Parken som öppnades upp för allmänheten redan 1925 rymmer en mängd historiska sevärdheter som tempel och palats.

Beihai betyder ”norra sjön”, vilket inte är så konstigt eftersom halva parken är täckt av en stor sjö som faktiskt grävdes ut för hand under 1100-talet. I sjön finns flera öar, bland annat Qionghua som har en höjd där ett 40 meter högt buddistiskt minnesmärke är placerat. Den Vita Pagoden som minnesmärket kallas byggdes till ära av den femte Dalai Lamas besök i staden och innehåller buddistiska skrifter samt särskilda mantlar och skålar. Det finns flera Buddisttempel i parken, bland annat Yonh´an templet och Changfu templet som båda är värda ett besök. 1402 byggdes en port som kom att kallas de nio drakarnas port. Kanske inte så konstigt eftersom bilderna på muren skildrar nio drakar som rör sig i ett molnlandskap. Med tanke på att en drake i Kina symboliserar kejsaren bjuds man in till flera tolkningsmöjligheter. Porten är placerad i närheten av de fem drakarnas paviljong. På norra banken ligger tysta hjärtats rum, en av de många parkerna inom parken.

Beihai-parken är en oas i Beijing. Här kan man ströva runt och bara njuta av den vackra omgivningen. Är man hungrig kan man ta båten över till Quinghua där det finns en vacker restaurang som heter Fangshan. Här kan man njuta av fantastiska kulinariska anrättningar med utsikt över sjön. Att änkekejsarinnan Cixi brukade inta sin mat i Fangshan, hjälper till att ge restaurangen ett gott rykte. Kejsarinnan åt gärna många små rätter för att kunna smaka på mycket, som ett led i traditionen serveras fortfarande små rätter.