Kategorier
Shopping i Beijing

Qianmen

Qianmen är Beijings sydliga stadsport som ligger nära Himmelska fridens torg. I anslutning till porten leder en berömd gågata som har samma namn som porten. Gatan är närmare en kilometer lång och 21 meter bred. Den skapades för mer än 570 år sedan och kallades Zhenguangmen under Ming- och Quindynastin. Gatan fick sitt nuvarande namn först 1965. Några av husen längs med gatan är mer än 400 år gamla. De nyaste är byggda i början av 1900-talet. Att gå längs med gatan är att få ta del av en bit kinesisk historia. Qianmen är ett av de ställen i Beijing där byggnader fått bevarats.

Gatan renoverades nyligen. Men i tid för Olympiska spelen år 2008 öppnades gatan på nytt. Det kan kännas konstigt att plötsligt se märken som H&M, Zara eller Haagen Dazs. Många som varit i Beijing innan renoveringen känner kanske inte riktigt igen sig eftersom mycket har ändrats. För turister kan man nog ändå påstå att gatan blivit mer tillgänglig.
Vill man passa på att äta när man promenerar på Qianmen ska man äta anka. Det finns en kinesisk restaurang som heter Quanjude som skapat en meny med över 400 ankrätter. Menyn är känd över hela världen. Vill man besöka en restaurang med gamla anor ska man välja Douyichy som sägs ha fått sitt namn av kejsar Qianlong. Här kan man idag köpa vetekakor och friterade rätter.

En liten speciell attraktion på just Qianmen är de gamla spårvagnarna, som togs ur bruk 1966, nu återupptagits i trafik och går från den ena änden av gatan till den andra. Det finns många små tvärgator längs med Qianmen. Man ska inte vara rädd för att göra små avstickare. Har man riktig tur kan man kanske bli inbjuden till någon familj som bor i området. Miljöerna är inte är lika tillrättalagda eller lika utpräglade shoppinggator.