Kategorier
Shopping i Beijing

Wangfujing

Beijings mest prestigefyllda shoppinggata heter Wangfujing. Här kan man köpa märkesvaror till ett pris som man troligen inte ser maken till i någon annan del av världen. Priset för en Rolexklocka är närmare det dubbla i jämförelse med vad motsvarande skulle kosta i exempelvis Paris eller New York. Priserna ska emellertid inte avskräcka från ett besök.

Wangfujing ligger bara några kvarter öster om den Förbjudna staden. Gatan påminner om vilken västerländsk gågata som helst både vad gäller arkitektur och utbud. Har man tröttnat på det kinesiska köket finns möjlighet att hitta flera västerländska snabbmatställen. På Wangfujing finns tre stora shopping-center där man kan hitta det mesta som går att köpa för pengar. Här finns också stans största bokaffär där man kan hitta mycket västerländsk litteratur. Gatan är lång. Det tar säkert en halvtimma att promenera hela vägen ner. En dag när många är ute tar det betydligt längre tid.

Det är mysigt att strosa nerför gatan när det blivit mörkt och neonljuset tar över. Gatan lever upp och matmarknaden Donghuamen öppnar. Här kan man prova alla möjliga smaksensationer som bläckfisk eller varför inte skorpion. Är man lite mer försiktigt finns det klassiska dumplings eller friterad banan.
Längs med Wangfujing finns många tvärgator med olika typer av marknader. Här är prisbilden generellt lägre. Det finns en gata som heter Wangfujing XiaoChiJie. Det betyder ungefär gatan med snacks. Här kan man hitta allt i snacksväg samt en hel del souvenirer.

På Wangfujing prutar man i regel inte som på de flesta andra gator i Beijing. Priserna är ofta satta precis på samma sätt som i västerländska butiker. För turister är Wangfujing inte främst en shoppinggata. Snarare går man hit för stämningens skull, för caféernas skull och kanske för matens skull. Det är lätt att ta sig till Wangfuijing med tunnelbana eftersom stationen har samma namn.