Kategorier
Sevärdheter i Beijing

Xiangshan-parken

Xiangshanparken är belägen ungefär en mil väster om Beijing. Under Jin-dynastin, vilket innebär 1100-talet enligt västerländsk tideräkning, byggde kejsaren ett tempel på platsen för den nuvarande parkanläggningen. Under 1700-talet byggde kejsare Qianlong till flera stora salar och paviljonger. Han tyckte mycket om att vara i parken för att få lugn och ro och tog sig mycket tid att arrangera de olika delarna. I början av 1900-talet förstördes tyvärr stora delar av den väl genomarbetade landskapsarkitekturen som en följd av en attack av de engelsk/franska trupperna. 1949 började den kinesiska regeringen restaurera och utveckla parken som idag är en av de vackraste och mest välbesökta parkerna i Beijing. På området finns två hotell.

Idag kan man se flera av de gamla byggnaderna i parken, men framför allt kan man njuta av den vidunderliga naturen. Besöker man Beijing under hösten när löven byter färg bör man ge en dag åt Xiangshan-parken. Det sägs finnas mer än 5000 olika trädarter av uråldrig härstamning. Det bokstavligt talat glöder av färg. När man promenerar genom parken passerar man vackra sjöar och relativt höga toppar. Uppe på Xinanglu-toppen har man fin utsikt över såväl Beijing som sommarpalatset. Som besökare kan man välja två olika turer genom parken. Väljer man den norra passerar man bland annat Yanjing-sjöarna som också kallas galssögonsjöarna, Jinxin Zhai som är en park i parken, Zhao Miau som är ett stort lamatempel byggt 1780 av kejsare Qianlong. Väljer man den södra turen genom parken passerar man Jincui sjön, man får också se ShuangQuing Villa som har haft en viktig plats i Kinas moderna historia. När folkrepubliken Kina utropats blev byggnaden residens åt Mao Zedong och högkvarter åt kommunistpartiets centralkommitté.

Vid ingången till parken ska man inte missa kejsaren Qianlongs vackra mottagningshall.

Dagligen går fler busslinjer regelbundet ut till Xiangshan parken. Man kan också ta tunnelbanan till sommarpalatset och därifrån ta en taxi.