Kategorier
Underhållning

Pekingopera

Pekingopera eller som det kanske borde kallas idag, Beijingopera, är inte en helt enkel konstform att ta till sig som oinvigd. Är man musikintresserad bör man ändå ta mod till sig och inte gå miste om en alldeles unik och väldigt speciell upplevelse.

I Kina har man spelat teater under många tusen år. Pekingopera är i det sammanhanget en relativt ny tradition som skapades under 1800-talet. Ofta utgår man ifrån en saga som publiken förväntas känna till. För att verkligen kunna få en ingång i Pekingoperan är det bra att ta reda på vilken föreställnings som ska ges och sedan läsa på ordentligt.

Musiken som hörs i bakgrunden kan låta ganska skränig men då ska man veta att bakgrundsmusiken i en Pekingopera inte är tänkt att vara en njutningsfull upplevelse utan snarare, likt filmmusik, skapa en stämning till dramat som utspelar sig på scen.

Ansiktsmålningarna är en viktig del i Pekingoperan eftersom de berättar om rollens karaktär. En van besökare vet med hjälp av ansiktsmålningen genast om det är en ärlig och fin person eller om det är en falsk insmickrare som står på scen. Rött står ofta för godhet och ärlighet emedan vitt symboliserar grymhet och förräderi. En särskild konstform inom Pekingoperan är maskbytandet. En skicklig aktör bör kunna byta mask utan att publiken märker det. Maskerna har precis som målningarna en symbolisk betydelse. Genom olika maskbyten visas ett brett spektra av känslor som ger ytterligare liv och dimension åt karaktären.

Att bli operasångare vid Pekingoperan är inte enkelt. Man behöver inte bara vara en god sångare och skådespelare utan man måste också vara en enastående akrobat. Som förstagångsbesökare på en Pekingopera är det inte självklart att förstå berättelsen. Då kan man istället med fördel njuta av insatserna från de begåvade aktörerna.

Via nätet kan man redan innan resan boka en biljett till en bestämd föreställning. Med lite framförhållning hinner man läsa igenom historien som ska spelas och därmed får så mycket mer ut av upplevelsen.