Kategorier
Sevärdheter i Beijing

Beijings zoologiska trädgård

I västra Beijing ligger en zoologisk trädgård där man kan få se många olika vilda och tama djur från Kina. Många besökare uppskattar särskilt att få se jättepandor och smalnäsor. I djurparken finns även djur från andra länder som till exempel känguru, isbjörn, jättesköldpadda och sibirisk tiger. Varje år har djurparken fler än sex miljoner besökare.

Beijings zoologiska trädgård är en av de äldsta djurparkerna i Beijing. Redan 1906 när djurparken grundades var den tänkt som en plats för husdjur. Över åren har parken haft många upp- och nedgångar. Sedan 1958 har det emellertid varit mer stabilt vilket har lite till att båda areal och artrikedom har kunnat ökas. Parken har idag en areal på omkring 90 hektar. Idag finns över 7000 djur och 600 arter i parken. 1999 öppnades ett akvarium i parken. Det är i dag Kinas största akvarium med många sällsynta arter. I akvariet bor förutom fiskar även delfiner och sjölejon som tränas och uppträder inför besökarna. Att kliva in i Akvariet känns på något sätt som att kliva in i Amazonas regnskog.

Som turist och besökare i en kinesisk djurpark kan man få delade upplevelser. Som västerlänning är de lätt att känna frustration över att djuren har för lite utrymme i sina burar. I en svensk djurpark arbetar man mycket för att djuren ska må bra och kunna leva i en omgivning som i största möjliga mån påminner om den naturliga miljön. Djuren tillskrivs samma känslor som människor. Ett sådant tänkesätt innebär att djurparken tar in färre djur för att ge plats åt de redan befintliga. I Beijings zoologiska trädgård har man arbetat för att samla in sällsynta djur som annars skulle blivit utrotade. Insamlandet har inneburit att det finns mindre plats för varje djur. Tycker man att det är jobbigt med trånga burar ska man inte besöka Beijings zoologiska trädgård. Har man däremot ett intresse för sällsynta och utrotningshotade djur finns stora möjligheter att få en fantastisk upplevelse i Beijing.

Precis som på många andra ställen i Beijing kan man njuta av själva omgivningen i djurparken. Det är en rofylld park där man kan strosa runt och njuta av naturen och de vackra sjöarna.