Kategorier
Sevärdheter i Beijing

Nationalstadion

Beijings Nationalstadion byggdes 2008 inför sommar-OS. Man räknar med att den närmast gigantiska byggnaden kostat över 423 miljoner amerikanska dollar. För många tv-tittare är det nog svårt att fullt ut förstå vilken jättekonstruktion denna idrottsarena är. Designen som på många sätt påminner om ett fågelbo skapades av schweiziska arkitekter med inspiration av kinesisk keramiktradition. Man har inte försökt dölja stålkonstruktionen utan istället låtit den träda fram och prägla byggnaden. Allt är mycket noga genomtänkt och avvägt. Det finns plats för mer än 200 rullstolar. Akustiker har provat ljudet så att det ska höras lika bra var man än befinner sig i lokalen. Det är också tänkt att man ska ha god utsikt över det som sker på arenan oavsett plats. Många arkitekter ser på Beijings Nationalstadion som ett exempel på ett lyckat projekt. Den som är intresserad av byggnadshistoria bör inte missa ett besök på den ännu nya arenan i Beijing.

Efter att OS tog slut har man haft svårt att få tillräckligt många event på den stora stadion. Under augusti 2009 spelades operaföreställningen Turandot. Samma höst avgjordes finalen i italienska superligan inför en jättepublik. Beijings fotbollsklubb Gu´an fick erbjudande om att använda arenan men de tackade efter övervägande nej eftersom de tyckte att det blev pinsamt att ha gapande tomma läktare trots en stor publik. Arenan med sina 80 000 platser var helt enkelt för stor. Trots att Beijings nationalstadion inte har så många stora tillställningar besöks arenan av tusentals besökare varje dag som var och en betalar en inträdesbiljett. Detta gör att arenan kan fortsätta att finnas.

Ett av målen när Beijings Nationalstadion byggdes var att den skulle bli den viktigaste platsen i staden. Så har det inte riktigt blivit än. För att öka besökssiffrorna planerar man därför att bygga ett shoppingcenter och ett hotell med utsikt över arenan.