Kategorier
Besök Beijing

Cykla i Beijing

När man cyklar får man se och uppleva mycket mer än om man väljer ett snabbare transportmedel. Även om avstånden ibland kan vara långa är det ganska flackt och trafiken som periodvis är ganska påfrestande kan man komma undan om man tar sig till cykelvägarna.

Det kan vara överväldigande att för första gången sätta sig på cykeln i en jättestad som Beijing. I stora korsningar finns ofta en trafikpolis som vinkar fram bilar och cyklister så att man förhoppningsvis kommer över på rätt sida vägen.

Det finns flera guidade cykelturer i Beijing. Hotellen brukar kunna hjälpa till att hitta en bra guide. Hotellen brukar också kunna hyra ut en cykel över dagen. Att följa med på en guidad cykeltur kan leda till att man upptäcker delar av staden som man annars aldrig hade hittat på egen hand.

Även om man i Beijing rivit en hel del av de gamla hutongerna i den äldre delen av staden, finns fortfarande många kvar. Hutongerna är faktiskt en av Beijings allra största turistattraktioner och en cykeltur är utan tvivel bästa sättet att utforska de gamla gatorna som slingrar sig fram likt små labyrinter runt den förbjudna staden. Här finns många små caféer och restauranger där man kan slå sig ner för att på riktigt ta del av kinesernas vardag.

Det kan kännas som om man förlorar tid om man väljer att cykla i Beijing, men faktum är det ofta är precis tvärtom. Med cykel kör man snabbt förbi bilar och bussar som långsamt sniglar sig fram i den sega trafiken. Cykel i Beijing innebär på många sätt frihet! Kineserna använder gärna ringklockor och tutor för att ta sig fram i trafiken. Det kan kännas fånigt, men faktum är att ringklockan är en stor hjälp om man vill kunna ta sig fram på cykelvägarna. Skulle man få punktering under vägen är det inte svårt att få hjälp längs vägen. Det finns ofta skyltar längs vägen som indikerar att här finns det en cykelreparatör.