Kategorier
Besök Beijing

Taxi i Beijing

Att åka taxi i Beijing är inte dyrt. Håller man sig inom stadsgränserna kostar resan ofta inte mer än 20 kronor. Det händer sällan att turister blir lurade av taxichaufförer i Beijing. Men det finns många illegala taxibilar och de håller sig inte till den av staten bestämda taxan. Alla lagliga taxibilar har en guldgul färg. De ska också visa upp sitt tillstånd på bilens framruta. Har man råkat ta en taxi som saknar tillstånd är det klokt att betala det som begärs och inte starta ett bråk. Behåll registreringsnumret och lämna detta till en polis senare. I Kina tar man sådana ärenden på allvar.

För att veta att man betalar rätt taxa kan man innan resan påbörjas ta reda på vad resan uppskattningsvis bör kosta och sedan dubbelkolla med chauffören. Det är ofta lätt att få tag på en taxi var du än befinner dig i Beijing och man betalar kontant eller med ett litet kort som man använder i såväl tunnelbana som på bussar. I Kina ger man aldrig dricks när man åker taxi. Utan man betalar det som anges på taxametern.

Vill man resa i Beijing och inte kan kinesiska är det bra att få destinationerna nedskrivna med kinesiska tecken. Många taxichaufförer kan inte engelska och destinationerna har ofta sitt alldeles unika kinesiska namn.
Vill man besöka Hutongerna i Beijing måste man åka med en specialtaxi, en slags trehjuling, eftersom vanliga bilar inte ryms på de smala gatorna. Detta kostar ofta lite mer än en vanlig taxibil.

Nackdelen med att åka taxi i Beijing är att det kan ta väldigt lång tid eftersom det finns så mycket bilar i omlopp samtidigt. Har man bråttom kan det vara värt att välja tunnelbana. Ska man till ett ställe som inte ligger alltför långt bort kan det faktiskt löna sig att gå eller cykla.