Kategorier
Besök Beijing

Tunnelbana i Beijing

Vill man slippa att fastna i bilköer är tunnelbanan ett säkert och prisvärt alternativ. Även om vagnarna kan vara mer än välfyllda kommer man dit man ska inom rimlig tid. För några år sedan fanns bara tre tunnelbanelinjer men inför OS byggdes tunnelbanan ut. För närvarande finns det 13 linjer men det kommer att bli fler inom snar framtid. Idag sträcker sig tunnelbanesystemet över 336 kilometer och 172 stationer.

Med de nya linjerna kan man i princip ta sig vart som helst i Beijing. Det går till och med att åka direkt från flygplatsen in till centrala Beijing. Då tar man Airport Express som är ett toppmodernt helautomatiskt tåg som körs utan förare. Förhoppningen med de kommande linjerna är att man ännu lättare ska kunna ta sig ut i stadens förorter. När man ska kliva på tunnelbanan måste man ta sig igenom en spärr. Har man med sig en väska måste den röntgas vid ingången. Det är inte svårt att hitta i Beijings tunnelbanesystem. Det finns tydlig skyltning både för att beskriva hur man tar sig runt på stationen för att hitta rätt linje och för att ta sig av och på vid rätt station. Namnen på tunnelbanestationerna ropas ut i högtalarna när tåget närmar sig en station. På det sättet har man tid att förbereda avstigning.

Vill man innan resan undersöka Beijings tunnelbanesystem för att bättre kunna hitta vid ankomst kan man titta in på tunnelbaneföretagets hemsida: www.ebeijing.gov.cn.

Man kan köpa antingen en engångsbiljett eller ett uppladdningsbart kort för att betala resan. Biljett köps oftast i automater men alla tunnelbanestationer är bemannande så det brukar gå bra att köpa biljetten från tunnelbanepersonal. Köper man ett kort måste man deponera en summa. Den får man sedan tillbaka när man returnerar kortet. Det kan vara bra att veta att kortet även är giltigt på buss och när man åker taxi.