Kategorier
Sevärdheter i Beijing

Sommarpalatset

Sommarpalatset brukar vara favoriten hos de som besökt Beijing, och det är verkligen en fin park. Vad Sommarpalatset var till för är inte så svårt att räkna ut, det var helt enkelt kejsarnas sommarställe.

Att vara kejsare i Kina var ingen lek. Varje steg bevakades och arrangerades minutiöst. När kejsaren skulle ta sig från den förbjudna staden till sommarpalatset som är beläget en bit utanför Beijing kantades vägen av soldater. All fönster slogs igen och kejsaren själv bars i en bärstol längs tomma gator.

Sommarpalatset som i direkt översättning betyder något i stil med Palatset för ro och vila är en plats dit kejsaren brukade vistas under sommarmånaderna. Sommarpalatset byggdes för första gången under Jindynastin vilket vill säga omkring år 1200 enligt västerländsk tideräkning. Med tiden växte och utvecklades en fantastisk park i området runt byggnaden. Parken är i sig ett eftertraktat turistmål med den 2,2 kvadratkilometer konstgjorda sjön Kunming i mitten. Sjön är inte mer än 1,5 meter djup men den tar upp mer än tre fjärdedelar av parkens totala yta. Över sjön sträcker sig 17 bågars bro som ansluter östra stranden med en av sjöns öar. Förankrad i Kunmingsjön ligger en marmorbåt. Båten som heter Den rena bankettens båt är ett minne av förlusten av Korea och Taiwan under kriget mot Japan under 1800-talets slut. Änkekejsarinnan Cixi hade inget stort intresse för flottan och valde därmed bort nödvändig modernisering.

Under mitten av 1800-talet förstördes delar av sommarpalatset av engelsk-franska alliansen. Det tog sex år att reparera delarna som blivit skadade. När Beijing år 1900 invaderades skadades palatset igen. 1902 var det återigen återuppbyggt.

Sommarpalatset finns idag med på UNESCOS världsarvslista och ligger alldeles i utkanten av Beijing. Numera går tunnelbanan ända fram till Sommarpalatset så det är enkelt att ta sig dit. De vackra omgivningarna gör parken och sommarpalatsen till utflyktsmål där man lätt spenderar en hel dag. I parken finns ett berg eller snarare en kulle som heter Longevity vilket betyder lång levnad. För att ta sig till kullen går man genom en 728 meter lång träkorridor som är utsmyckad med fantastiska målningar som man inte bör missa. Nedanför kullen ligger en marknadsgata, Suzhou Market Street. Gatan löper längs med vattnet och handel bedrivs precis som förr i världen.