Kategorier
Sevärdheter i Beijing

Badaling

Vill man som turist besöka kinesiska muren finns flera populära sektioner i området runt Beijing. Mest välbesökt är Badaling som ligger åtta mil från centrum, det vill säga en dryg timmas resa. Badaling var den första delen av kinesiska muren som restaurerades för att efterlikna originalet. Det skedde redan 1957. I området finns både ett museum och en biograf där man som turist kan få en bättre bild av murens historia.

Badaling eller snarare stället där mursektionen i sin nuvarande konstruktion är uppbyggd har varit en strategisk plats långt tillbaka i tiden. Man brukar räkna med att den första muren på området byggdes 770 år före västerländsk tideräkning. Badalingsektionen är i sin helhet nära fyra kilometer lång och i genomsnitt åtta meter hög. Den restaurerade delen som är tillgänglig för turister är emellertid bara två kilometer. Murens bredd är anpassad för att fem hästar ska kunna står bredvid varandra. Längs med hela kinesiska muren har man byggt vakttorn. Några av tornen är byggda för både bostad och lagringslokal. Andra är byggda för tider av strid, när soldaterna behövde patrullera eller söka skydd.

Det går att ta sig till Badaling med både tåg och buss. En fin dag är det fullt med folk i på muren, så det kan vara bra att vara ute i god tid. Som turist får man räkna med försäljare som gör allt som står i sin makt för att få sålt sina varor. Även om man säkert kan fynda fina varor kan det vara en god idé att lägga till en fras på kinesiska för att kunna tacka nej om uppvaktningen blir alltför intensiv. Badaling är väl anpassat för besökare. Idag finns handräcken på sidorna som gör det lättare att klara av de brantare passagerna. Det finns också en linbana, men den är ganska skranglig. Svenska besökare som är vana vid säkerhet bör välja benen framför linbanan.