Kategorier
Sevärdheter i Beijing

Huanghuacheng

Huanghuacheng är en liten by i Huairou distriktet nära Beijing. Byn är omgiven av höga berg och vackra sjöar. I norr gränsar den till kinesiska muren. Mursektionen är här är mer än en mil lång. På en klippvägg invid muren finns inristat två kinesiska tecken som översatt betyder ungefär stark eller stabil. Det finns en gammal historia som berättar varför tecknen ristats in. Kort återberättad handlar historien om hur kejsaren gav order om att en av hans generaler, Cai Kai, skulle bygga en mur på platsen. Kai antog uppdraget men det tog lång tid att slutföra. Kejsaren började undra vad som pågick och när han fick bud om att Kai spenderade alltför mycket pengar på muren blev han mycket upprörd och lät halshugga den senfärdiga generalen. När kejsaren kort därefter bad sina ministrar att undersöka murens konstruktion upptäcktes det att muren var mycket välbyggd. Kejsaren insåg att han behandlat Cai Kai orättvist och lät därför karva in de tecken som vi kan se än idag.

Huanghuacheng är ett bedårande vackert resmål. Så låt inte kameran stanna hemma. I anslutning till muren ligger en gammal trädgård som kan dateras tillbaka till Mingdynastin när mursektionen uppfördes. Jordnötsträden växer fortfarande på samma ställen som när trädgården anlades. Sommartid fylls hela området med gul blomsterprakt. Murens brantaste sektion, Shibadeng, är väl värd ett besök. Uppe på toppen känns det som om himlen öppnar sig och man får tillgång till en fabulös utsikt. Besök också slottet Yaoziyu som byggdes någon gång mellan år 1300 och 1600 räknat enligt västerländsk tideräkning. Slottet är välbevarat och det finns ett särskilt träd som ger dess besökare en särskild välsignelse.

Det går busstransport från centrala Beijing till Huanghuacheng. Tänk på att det kan vara kallt när man kommer upp i bergen så ta med kläder som är anpassade för olika väderförhållanden.