Kategorier
Sevärdheter i Beijing

Pekingmäniskan vid Zhoukoudian

Att resa till Beijing innebär på många sätt att resa in i ett enormt historiskt världsarv. Det finns så många ställen att besöka och ta del av. Det kan vara klokt att innan resa gå igenom vad som känns mest intressant och sedan ge de platserna den tid de förtjänar. Det är inte många sevärdheter i Beijing som man bara kan skynda förbi.

Cirka fem mil ifrån Beijing ligger Zhoukoudian och Drakensbergen där man på 1920-talet ett mycket speciellt arkeologiskt fynd. Fyndet kom att kallas Sinanthropus pekinensis, vilket fritt översatt betyder Pekingmänniskan. Lite kuriosa för resande från Sverige är att fynden gjordes av två unga paleantologer från Uppsala. Det finns forskare som räknar Pekingmänniskan till människosläktet Homo Erectus och andra som menar att det man funnit är för olika människan för att kunna räknas till arten. Pekingmänniskan är minst 500 000 år gammal, det vill säga att hon tillhör perioden Pleistocen. Rester i området visar att hon lärt sig att använda olika stenverktyg och att hon kunde tämja elden. 1953 byggdes ett museum på Drakensbergen som berättar mer om hur man tror att Pekingmänniskan levde. Är man intresserad av arkeologi är Zhoukoudian en fantastiskt spännande plats att besöka. Pekingmänniskan har även utan sin närvaro mycket att berätta om våra äldsta förfäder. Forskare tvistar fortfarande om var gränsen egentligen går mellan människa och apa.

Utgrävningarna i Drakensbergen avbröts 1937 till följd av den japanska ockupationen. Fossilerna från pekingmänniskan skickades då till USA för att inte skadas. På något sätt försvann den under vägen och otaliga försök har gjorts för att återfinna det ovärderliga fyndet. Det finns otaliga teorier som berättar om vad som hänt med de försvunna relikerna men ingen av dem har än så länge lyckats komma i närheten av någon sanning.

Många av Beijings äldre sevärdheter finns med på UNESCOS världsarvslista, så också fyndplatsen för Pekingmänniskan.