Kategorier
Sevärdheter i Beijing

Östra Qinggravarna

I området runt Beijing finns flera stora gravfält där kejsare i olika dynastier finns begravda. Qing-dynastin har två stora gravfält. Ett ligger öster om Beijing och det andra ligger på västsidan. Båda gravplatserna ligger i Hebeiprovinsen och är populära turistmål. Gravplatserna är väl värda ett besök för den som vill få inblick i den kinesiska historien och dess arkitektur.

Om man besöker de Östra Qinggravarna finner man gravar tillhörande femton medlemmar ur kejsarätten Aisin Gioro. De fem kejsarna ur Qing-dynastin som ligger begrava på fältet är:

Shunzhi som egentligen hette Fulin och var den tredje kejsaren i Qing-dynastin. Han blev 1643, fem år gammal, utsedd till regent. Tiden på tronen blev trots ringa ålder kort. Shunzi dog redan vid 24 års ålder av smittkoppor och begravdes i den största gravbyggnaden på det östra gravfältet.

Kangxi som var den fjärde kejsaren i Qing-dynastin. Han regerade i 61 år, längre än någon annan kejsare, och hade stor betydelse för Kinas historia. Under Kangxi ledning blev litteraturen viktig. Bland annat utgavs en stor encyklopedi om 20 band. När Kangxi dog år 1722 begravdes han i en grav som kallas Jingling.

Qianlong som blev vald till kejsare år 1735 och ledde landet in i en blomstringstid som man inte sett maken till. Det var Qianlong som stod bakom sommarpalatset som idag är en av Beijings största sevärdheter. Vid sin död 1799 begravdes Qianlong på samma ställe som sin farfar Kangxi fast i ett eget hus.

Xianfeng-kejsaren var den sjunde kejsaren i Qingdynastin. Under hans tid på tronen upplevde landet några av sina absolut värsta kriser. Bland annat invecklades landet i ett blodigt inbördeskrig som kom att kosta mer än 20 miljoner människor livet. Regeringstiden blev bara 11 år. Efter Xianfengs död blev hans änkor Cixi och Cian förmyndarregenter över kejsarens då minderårige son Tongzhi.

Tongzhi var den åttonde kejsaren i Qingdynastin. Han tog över som regent år 1873 men dog två år senare i smittkoppor. Änkekejsarinnorna har varsitt mausoleum på det östra gravfältet och Tongzhi har en grav precis som flera av hans förfäder.

År 2000 blev gravfältet en del av UNESCOS världsarv.