Kategorier
Sevärdheter i Beijing

Folkets stora hall

På västra sidan av Himmelska fridens torg ligger Folkets stora hall, där kinesiska parlamentet och nationella folkkongressen sitter. Byggnaden är uppförd samma år och i samma anda som Nationalmuseet som ligger tvärs över torget. Med sina 171 800 kvadratmeter är Folkets stora hall bara hälften så stor som systerbyggnaden. Ändå sticker det enorma huset ut i jämförelse med de flesta andra man får se under en livstid. Stående på himmelska fridens torg, som i sig själv är enormt, är det inte svårt att känna sig som en av lilleputtarna i Gullivers resor. Perspektiven är helt enkelt svindlande.

Folkets stora hall designades av Zhang bo och stod klart 1959. Byggnaden består av tre sektioner. Mittensektionen består av ett stort auditorium, kongresshallen där SCPCC regelbundet möts, central-hallen och gyllene hallen. Den norra sektionen består av statens bankettsal, staten sal för gäster samt flera större salar. Den södra delen är mindre glamorös. Här finns kontor speciellt ägnade åt den stående kommittén för Kinas folkkongress. Varje provins, administrativ region eller självständig region har sin egen plats i Folkets stora hall. Var plats har sina unika karaktärsdrag vad gäller möbler och utsmycknad. Man försöker i mångt och mycket följa lokala traditioner.

Det stora auditoriet i den centrala sektionen rymmer fler än 10 000 åskådare. Här håller regeringens ledare sina tal. Taket är dekorerat med en stor röd stjärna omgiven av ljus. Varje år i mars hålls två stora möten i Folkets stora hall. Kinesiska folkets politiska konsultativa konferens och Nationella folkkongressen möts i sessioner som kan bli upp till tre veckor långa. Byggnaden är öppen för besökare under de tider när det inte pågår några politiska angelägenheter. Det är inte möjligt att se alla delar av byggnaden men det är inte heller rimligt att hinna med tanke på byggnadens storlek. På senare år har Folkets stora hall öppnat upp för flera icke politiska event som exempelvis konserter. Det kan vara värt att hålla ögonen öppna!