Kategorier
Sevärdheter i Beijing

Nationalmuseum

På östra sidan av Himmelska fridens torg ligger en skattkammare i form av Kinas nationalmuseum. Muséet är till det yttre en enorm vit byggnad som omfamnar 65 000 kvadratmeter.

Anledningen till husets storslagenhet var att det på ett särskilt sätt skulle bidra till firandet av den kinesiska folkrepublikens tioårsjubileum.

Kinas nationalmuseum grundades 2003 genom en sammanslagning av kinesiska revolutionens museum och Nationalmuséet för kinesisk historia som båda funnits i byggnaden sedan starten. Det nya muséets primära uppgift är att utbilda besökare i Kinas konst och historia.

Muséet återöppnades år 2011 efter fyra års renoveringsarbete. Renoveringen innebar 28 nya utställningssalar med möjlighet för mycket mer innehåll. Muséet täcker idag ett tidsspann från Yuanmou Man som räknar tillbaka 1,7 miljoner år i tiden till Quing Dynastin som representerar den sista kejsaren i Kinas historia. I muséets montrar finns en permanent utställning med över en miljon föremål. Många kan inte återfinnas på något annat ställe i världen.

Som en följd av muséets centrala placering har huvudingången sedan 1990-talet används som nedräkningsklocka för särskilt viktiga tillställningar eller tillfällen. Det finns de som noterar att andan på muséet går i kommuniststatens ledband genom att man ignorerar vissa händelser som utanför Kina har stor betydelse.

Med tanke på muséets storlek är det inte rimligt att hinna med allt under ett besök. Är man intresserad av historia kan det vara bra att planera besöket i förväg för att kunna ta sig till den del av muséet där man har möjlighet att stilla nyfikenheten. Utställningarna är till stor del uppdelade i tydliga teman. Man kan exempelvis besöka en separat del som helt handlar om brons i historien. Man kan på muséet upptäcka den kinesiska kalligrafins utveckling eller få en helt ny upplevelse av porslinets roll i olika samhällen.

I anslutning till muséet finns en liten affär med souvenirer. Där kan man sitta ner och dricka en kopp te eller kaffe.