Kategorier
Sevärdheter i Beijing

Mao Zedong mausoleum

Över ingången till den förbjudna staden hänger ett stort porträtt av Mao Zedong. Mitt emot ligger den en gång så store ledaren själv till allmän beskådan i sitt mausoleum.

Än idag är Mao Zedong något av en legend i Kina. Hans bild syns överallt, på produkter, på skyltar och i restauranger. Det kan upplevas märkligt för människor som lever utanför Kina att kommunistledaren som av många historiker beskrivs som en av det 20:e århundradets mest blodtörstiga tyranner fortfarande har en upphöjd position hos dagens kineser. Trots att Mao har många miljoner människors död på sitt samvete menar den officiella historiebeskrivningen i Kina att landsfadern bara stod för några enstaka misstag och att han oavsett detta ska ses som landets räddare.

Trots att Mao Zedong var en av de första stora ledarna att signera dokumentet om att alla framstående ledare skulle kremeras efter sin död blev han själv balsamerad och lagd i ett mausoleum. Besökare kan se kroppen, som ser tillsynes välbevarad ut, täckt upptill bröstet av den kinesiska flaggan. En del menar dock att det man idag kan se är ett vaxskikt som lagts över den forne ledarens förmultnande kvarlevor. Den guidade turen påminner mer om en procession och ett besök innebär att man passerar från en sida av kroppen. Det innebär att man måste besöka Mausoleet två gånger får att få se hela kroppen. Dagligen ringlar köer med människor som vill lägga blommor för att hedra den döde. Som turist följer man helt enkelt kön. Det kostar inget att besöka Maos Zedong mausoleum, men som besökare måste man följa vissa regler i respekt mot den döde. Man pratar exempelvis inte och tar inga foton eller filmar. Män måste ta sig huvudbonaden och kvinnor ska klä sig anständigt vilket vill säga att man undviker korta kjolar eller shorts. Efter besöket hamnar man i en hall där det är möjligt att köpa alla möjliga olika småsaker som tillägnats Mao. Det kan handla om cigaretter med en bild på Mao, nyckelringar med Mao, klockor med Mao eller pennor med Mao.