Kategorier
Besök Beijing

Buss i Beijing

Bussnätet i Beijing är väl utbyggt. 400 lokala linjer trafikerar dagligen gatorna. Det finns också flera huvudterminaler för långdistansbussar.

Tidigare var det svårt att som turist åka buss i Kina eftersom all information är skriven på kinesiska. Men tack vare OS 2008 har informationen på andra språk ökat. Det är en god regel att alltid notera bussens nummer och destination innan man kliver på. Det är också bra att berätta för chauffören eller någon medpassagerare vart man tänker sig att åka. På det sättet kan man vara säker på att hamna på rätt ställe. När bussen närmar sig en destination ropas namnet ut i högtalarna på både engelska och kinesiska.

Under rusningstid är det bra att vara ute i god tid, annars blir bussarna snabbt fyllda. Vill man komma fram fort är lokalbuss inte alltid det bästa alternativet.

Levnadsstandarden i Beijing har ökat kraftigt under senare år. Detta innebär att många har fått råd att skaffa en egen bil. Idag rör sig omkring 3 miljoner motorfordon på vägarna i Beijing varje dag och det kräver mer än vad dagens vägar klarar av. Troligen kommer situationen ändras de kommande åren eftersom flera stora vägar byggs. Många av Beijings bussar har blivit utbytta mot energisnåla gröna bussar. De här bussarna har alla former av bekvämligheter för sina passagerare, inklusive TV. Detta kan vara lite trevligt om bussen rör sig långsamt. Det finns tyvärr en hel del ficktjuvar ombord på bussarna. Det är därför viktigt att ha uppsikt över bagaget. På bussen betalar man kontant eller med ett laddningsbart kort som även fungerar för att betala tunnelbana och taxi. Kortet är personligt så resar man som familj behöver alla ha ett eget kort. Betalar man kontant är det viktigt att ha jämna pengar. Om man har mycket bagage med sig får man betala för en extra person. Men eftersom bussresan ofta inte kostar mer än en krona är det inga dyra kostnader.