Kategorier
Studera i Beijing

Studera kinesiska i Kina

Idag är kinesiskan ett av världens största språk. Det skiljer sig ganska mycket från västerländska språk i både text och uttal. Därför kan det vara bra att läsa språket på plats i Kina. Eftersom många människor i Kina inte talar engelska tvingas man hela tiden använda språket och man märker genast om uttalet är rätt. Varje kinesiskt tecken kan nämligen uttalas på fem olika sätt och med helt olika betydelser. Läser man kinesiska i Sverige är toleransen för misstag stor. I Kina kan man inte räkna med att bli förstådd om man uttalar fel. I likhet med de flesta andra språk har kinesiskan flera dialekter. Den mest utbredda dialekten heter Mandarin och talas bland annat Beijing. Man räknar med att ungefär 70 procent av kinas invånare talar mandarin. Wu och kantonesiska, som är de andra stora dialekterna talas främst i Shanghai och i de södra delarna av kina, inklusive Hongkong.

Det finns många företag som erbjuder kurser i Kinesiska. Ofta erbjuds boende hos en kinesisk familj eller i ett studentboende. Det är både billigt i jämförelse med hotell och lärorikt eftersom man måste använda kinesiskan för att kommunicera. Skolorna ordnar ofta fritidsaktiviteter för eleverna. Bor man i Beijing brukar skolan anordna utflykter till flera av stadens sevärdheter. Att studera Kinesiska i Beijing är en rolig erfarenhet. Det tar lång tid att hinna ta del av allt som finns att se och uppleva. Eftersom det generellt är billigt att resa med såväl bussar som tunnelbana och taxi i Beijing finns inga ursäkter att inte ge sig ut.

Priserna på arrangerade språkkurser i Kina varierar kraftigt. Det är bra att undersöka flera möjligheter. Vissa språkkurser ger rätt till CSN bidrag. Vissa kurser varar bara ett par veckor. Andra sträcker sig över flera månader. Vilken kurs man ska välja beror på såväl ambitioner som förkunskaper. Idag kan man läsa kinesiska på flera av Sveriges universitet. Det kan vara en bra start inför en Kinaresa.