Kategorier
Shopping i Beijing

Shopping i Beijing

Att shoppa i Beijing kan vara spännande och utmanande. Är man inte van att pruta är det dags att börja träna nu. Detta är nämligen helt självklart när man handlar i Beijing och hela Kina för den delen. Många vet säkert att det är billigt att köpa märkeskopior i Kina. Desto dyrare är det att införskaffa äkta vara. Produkter av fin kvalitet och ett erkänt märke kan kosta nästan dubbelt så mycket som i exempelvis Paris eller London. Det är kanske svårt att förstå att det kan vara så dyrt. Men precis som i många andra länder finns det en överklass även i Kina. Och för dem spelar priserna i så stor roll.

En av de mest prestigefyllda shoppinggatorna i Beijing heter Wangfujing. Gatan ligger bara några gator ifrån Förbjudna staden och erbjuder det finaste av det finaste. Som vanlig turist är detta kanske inte shoppinggata nummer ett men den är ändå värd ett besök. Går man gatan ner finns möjlighet att göra små avstickare på tvärgatorna där priserna snabbt går ner till mer humana nivåer.

På marknadsgatorna kan man hitta i princip allt man kan önska av krimskrams. Det är också här man hittar märkeskopiorna som många gånger kan vara snarlika originalet. Den mest kända marknaden är sidenmarknaden som ligger några kilometers promenad från Wangfujing. Priset kan bli mycket lågt men det ligger en stunds hård förhandling för att hitta rätt pris. Försök inte undvika prutandet för att vara snäll. Det är inte uppskattat av försäljarna. Pruta är ett spel om heder och ära. Var noga med att titta på varorna du handlar och försök se till att det är den produkt du tittar på som du får med dig. Kvalitén kan variera ganska kraftigt.

Kineserna handlar själva på andra ställen än turisterna. Vill man besöka en sådan gata kan man till exempel söka sig till Xidan. Enklast är att ta tunnelbanan eftersom det finns en hållplats med samma namn.