Kategorier
Restauranger i Beijing

Restauranger

Pekinganka kanske är den mest kända maträtten från Kina, men det finns mycket mer än så att prova på. I Beijing kan man prova på allt från mat från ett enkelt stånd på gatan, till de små familjeägda restaurangerna och till slut de stora internationella kedjorna som nu håller på att ta över även Beijing.

Man skulle kunna dela upp restaurangerna i några olika kategorier, beroende på pris.

Budget

Här kan två personer äta en rejäl måltid för allt mellan nästan ingenting (säg 20 RMB) upp till ca 90. De kan i många fall vara väldigt trevliga restauranger, men allt som oftast är de mer eller mindre smutsiga. Det kan ligga en massa gammal mat på golvet under borden, borden kan vara mer eller mindre smutsiga och så vidare. Maten varierar mellan helt oätlig och extremt god. Ibland har man tur och får en riktig smaksensation, och då är det lätt att bortse från lite smuts under borden. Det är antagligen större chans att bli magsjuk ju enklare och billigare restaurangen är.

Det största problemet brukar vara att beställa maten, då menyerna i princip alltid är på kinesiska och saknar bilder. I Kina äter dom mycket konstiga saker, så ibland vill man inte gärna blunda och peka på menyn.

Mellanklass

Här kan två personer äta en bra middag för 90-190 RMB. Renligheten och hygienen brukar vara betydligt bättre och förmodligen är det lite mindre chans för magsjuka. Inredningen samt miljön i restaurangerna är trevligare och mer påkostat. Menyerna är ofta på engelska och personalen kan ofta förstå en del restaurangrelaterad engelska.

Lyx

Från 190 upp till ca 400 RMB för två personer, kan man räkna med riktigt bra mat. Även om det är mycket dyrt för att vara i Beijing, är det väl ungefär vad man får betala på en helt vanlig restaurang i Sverige. Betalar man så här mycket för maten, lär restaurangen vara mycket ren och fräsch. Personalen kan förstå engelska och menyerna finns alltid på engelska. De flesta utländska restauranger ligger i denna kategori. Det är inte så vanligt att hitta lyxiga restauranger som serverar kinesisk mat.