Kategorier
Sevärdheter i Beijing

Kinesiska muren

Kinesiska muren är nog Kinas allra mest kända sevärdhet. Åk till Kina och se den med egna ögon! Kinesiska muren började byggas ett par hundra år före kristus, ända fram till 1500-talet. Den byggdes som skydd mot fienderna i norr. Muren går från havet i öster, vid Bohai Bay, hela vägen till Jiayu i väster. Den går över bergstoppar, genom öknen och genom dalar och är totalt 6300 kilometer lång.

Den kinesiska muren är en av Kinas största sevärdheter och blev i en internationell omröstning utsedd till ett av världens sju underverk. Muren som består av en serie vallar och murar är mer än 6000 km lång och på vissa ställen åtta meter hög. Med jämna mellanrum finns vakttorn uppställda. Räknar man ihop dem blir det omkring 24 000 stycken. Kinesiska muren räknas som jordens i särklass största och längsta byggnad.

Muren började byggas redan 200 år före västerländsk tideräkning av Kinas förste kejsare Qin Shi Huangdi. Under hans tid på tronen attackerades landet upprepade gånger från norr. Krig leder inte sällan till uppfinningsrikedom. För att skydda landet från angrepp gav kejsaren order om att en vidsträckt mur skulle byggas. Bönder och straffångar involverades i det tunga arbetet. Byggandet av de äldsta delarna av muren pågick aktivt under tio år och man räknar med att många tusen människor fick sätta livet till för att förverkliga kejsarens plan.

Muren i den sträckning som kan ses idag byggdes under Mingdynastin. Man tror att arbetet började i slutet av 1300-talet och avslutades cirka 200 år senare. Återigen handlade byggandet om att skydda landet från fiender. Idag har muren delvis förfallit, men man arbetar kontinuerligt med restaurering.

Som turist i Kina besöker man ofta de restaurerade delarna av muren, allra populärast är en del som heter Badaling och som ligger åtta mil från Beijing. Den här delen av muren restaurerades under 1950-talet och är lätt att ta sig till som besökare. Det finns gott om försäljare på plats. Tycker man att det är påfrestande kan det vara värt att besöka exempelvis Mutianyu eller Simatai som båda ligger relativt nära Beijing. Simatai anses av många vara den bästa delen av muren. Man kan promenera långa sträckor på muren. Tycker man att det blir jobbigt erbjuds linbana på vissa passager.
Det är inte självklart att få se alla delar av Kinesiska muren. Stora delar av muren är finns i områden dit det är svårt att ta sig. Andra delar är skyddade av kinesiska staten eftersom man vill undvika slitage.